Programma 2 Leefomgeving

Gebiedsontwikkeling

Gebiedsontwikkeling richt zich op het (her)ontwikkelen van een locatie tot een nieuw gebied met een zo hoog mogelijke kwaliteit van wonen, werken, mobiliteit, energietransitie, klimaatadaptatie en groen en voldoende ruimte voor recreëren. Daarbij wegen we de verschillende belangen zorgvuldig. 

De gemeente heeft in haar omgevingsvisie ambities vastgesteld voor een gezonde en veilige fysieke leefomgeving. Actuele ontwikkelingen buiten de invloedssfeer van het gemeentelijk bestuur, zoals de stijging van bouwkosten en rentepercentages, hebben echter direct effect op de haalbaarheid van plannen en initiatieven, wat gebiedsontwikkeling steeds gecompliceerder maakt. Om de hoogst haalbare (omgevings)kwaliteit te realiseren, zijn flexibiliteit en wendbaarheid geboden. 

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN? 

Doel: 

Gebiedsontwikkeling in lijn met de omgevingsvisie 'Levendig Lisse', waarin een gezonde en veilige fysieke leefomgeving het uitgangspunt is. 

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?  

Activiteit 

Activiteit omschrijving 

A1 

We vullen de eigen grondposities, zoals Geestwater, Greveling-Zuid en vrijkomend maatschappelijk vastgoed, afgaande op de actuele woonbehoefte.  
Met het ontwikkelen van deze posities, zijn er op termijn geen eigen grondposities binnen Lisse meer beschikbaar. We gaan meer werken met Gebiedsgericht ontwikkelen. 

A2 

We doorlopen de processen zo vlot mogelijk. Daarbij hebben we aandacht voor parallel plannen. 

A3 

We stellen een Programma Landelijk Gebied en Duurzame Bollenteelt op. We doen dit in samenwerking met omliggende gemeenten. 

A4 

We stellen een gebiedsvisie Rooversbroekpolder op. 

 

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN? 

Doel: 

Via de instrumenten van de Omgevingswet werken we aan een veiligere en gezondere fysieke leefomgeving, waarbij duurzaamheid voorop staat. 

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?  

Activiteit 

Activiteit omschrijving 

C1 

De Omgevingsvisie geeft de ontwikkelrichtingen voor een fysieke leefomgeving die veiliger, gezonder en duurzamer is.

We monitoren de realisatie van de ontwikkelrichtingen en actualiseren de omgevingsvisie op basis van nieuwe inzichten en initiatieven. 

C2 

Initiatieven van inwoners, ondernemers en instellingen worden via de 'ja, mits' houding getoetst aan hun bijdrage aan de ontwikkelrichtingen van de omgevingsvisie.  

C3 

We stellen een Omgevingsplan op voor de hele gemeente waarin alle regels over de fysieke leefomgeving staan, ook over milieu, gezondheid, cultuurhistorie en evenementen.   

C4 

We voeren vooroverleg met initiatiefnemers en behandelen aanvragen omgevingsvergunningen aan de intaketafel en de omgevingstafel. 

C5 

We stellen (uitvoerings)programma's op waarmee de doelen uit de Omgevingsvisie gerealiseerd worden, voeren deze uit en evalueren ze. 

 

Samenwerkingspartners  

Verbonden partijen 

Overige samenwerkingspartners 

Holland Rijnland 
Omgevingsdienst West-Holland 
Greenport Ontwikkelingsmaatschappij B.V. (GOM) 
GGD 
Veiligheidsregio Hollands Midden 

Provincie Zuid-Holland 
Hoogheemraadschap van Rijnland 
Woningbouwcorporaties 
Projectontwikkelaars 
Bedrijven 
Particuliere initiatiefnemers 

 

Deze pagina is gebouwd op 11/20/2024 16:38:27 met de export van 11/20/2024 16:30:30