De Maatschappelijke agenda is onze kapstok, de basis van waaruit we werken.
Eind 2024 is de Maatschappelijke agenda herijkt en geactualiseerd. Dit is onder meer gebeurd op basis van een "MAG-avond". Bijna honderd inwoners, professionals, verenigingen, initiatiefnemers, ambtenaren, raadsleden en wethouders zijn met elkaar in gesprek gegaan over de Maatschappelijke agenda. Samen hebben ze gekeken of de huidige ambities nog de kloppen. En vooral ook: hoe we samen zorgen dat die ambities gerealiseerd kunnen worden.
Dit heeft geleid tot het bijstellen en aanscherpen van een aantal ambities en nieuwe activiteiten die zijn opgenomen in deze programmabegroting.
In 2025 presenteren we een monitor-instrument voor de ambities in de Maatschappelijke agenda. De monitor combineert landelijke indicatoren worden gecombineerd met lokale data om te kunnen analyseren in hoeverre de verschillende ambities worden gerealiseerd.
We zien een aantal ontwikkelingen waar we rekening mee moeten houden naast de uitwerking van de (herijkte) maatschappelijke agenda. Belangrijke accenten voor de komende jaren zijn normaliseren, bestaanszekerheid, kansengelijkheid en positieve gezondheid.
Daarnaast hebben we te maken met toenemende vergrijzing, stijgende zorgkosten, financiële tekorten en een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het invullen van openstaande vacatures steeds lastiger, en daarmee het uitvoeren van de maatschappelijke opgaven.
Ook vraagt de huidige maatschappij meer van de (inclusieve) samenleving; polarisatie ligt op de loer. Het onderlinge vertrouwen staat onder druk en de toenemende individualisering botst me het algemeen belang. De extra instroom van vluchtelingen en nieuwkomers brengt nieuw werk met zich mee binnen het programma Samenleven. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van de wettelijke taken vanuit de Spreidingswet.
De Transformatie binnen de Jeugdzorg zet de komende jaren nog door. Kostenbeheersing en kwaliteitsverbetering zijn hierin speerpunten. Als gevolg van blijvende kostenstijgingen moeten we er rekening mee gaan houden dat we regionale taakstellingen niet kunnen realiseren. Om dit tegen te gaan is er binnen Holland Rijnland besloten om een bestuurlijke Taskforce in te stellen.
Onderwijs is een belangrijk voorportaal van normaliseren (en het voorkomen van de druk op) Jeugdzorg. Mede daarom komt er een nieuw onderwijsachterstandsbeleid.
Ook de komende jaren werken we verder aan het versterken van onze uitvoeringsorganisaties, zoals Provalu en Voor Ieder 1.
Via Provalu willen we een grotere doelgroep bedienen. Daarvoor is een businesscase gemaakt en die ontwikkeling vraagt om investeringen. De verwachting is dat we hiervoor compensatie krijgen van het Rijk.
Voor het versterken van Voor Ieder 1 zijn geen extra middelen nodig.
In 2024 wordt het nieuwe accommodatiebeleid voorgelegd aan de raad. De financiële gevolgen voor 2025 zijn nog niet te geven.
Een van de vastgestelde taakstellingen is binnen het programma Samenleven uitgewerkt: de realisatie van minimaal € 100.000 structureel per jaar op de jaarlijkse subsidies. Voor het jaar 2025 worden incidentele bezuinigingen ingezet en vanaf 2026 structurele bezuinigingen.